Welness články - archiv
Základní doporučení racionálního stravování
Protože opakování je matkou moudrosti, tak zopakujeme pár základních doporučení moderního racionálního stravování:- množství a skladbu stravy přizpůsobte svému věku, životnímu stylu, pracovnímu a fyzickému zatížení (tento parametr můžete v rámci našich programů konzultovat s operátory nebo poradcem pro výživu)
- jezte pestrou stravu - neexistuje jedna zázračná potravina tipu "amarounové želé"
- nehladovte a nestresujte se hladověním - tak nejvíce ubližujete sobě a svému metabolismu
- jídlo si během dne rozdělte do 5 (v případě intenzívně sportujících až do 7) jídel, snídejte, snažte se jíst pomalu
- poslední večerní jídlo by mělo být 2-3 hodiny před spaním (pro sportovce platí jejich individuální stravovací plán, aby bylo dosaženo optimální regenerace po tréninku)
- vyhýbejte se rizikovým potravinám - uzeniny, majonézové pomazánky, paštiky, konzervy (kromě rybích)
- zvyšte příjem vlákniny - především ze zdrojů jako je zelenina, ovoce, celozrnné obiloviny, luštěniny (nestavte svůj jídelníček však pouze na nich, při dlouhodobě vysokých dávkách tělo ztrácí důležité minerální látky)
- dodržujte pitný režim - denně vypijte 2-3 litry neslazených nápojů (sportovci opět individuálně)
- vyhněte se kombinaci - cukry + tuky, z tuků preferujte rostlinné oleje - především olivový - zejména v letních měsících, v zimě pak i sezamový, lněný dýňový a klasiku slunečnicový, občas zařaďte čerstvé máslo, pokud nekonzumujete ryby, zařaďte potraviny obohacené o omega 3 mastné kyseliny, popř. je zařaďte ve formě doplňku stravy
- dbejte na dostatek kvalitních bílkovin - ať už z masa, tak z luštěnin, soji a výrobků z ní, obilovin, mléčných výrobků a zeleniny
- preferujte zakysané mléčné výrobky - zákysy, jogurty s tučností do 3%
- studujte etikety, hledejte alternativní potraviny, investujte do kvalitních potravin
- věnujte pozornost přípravě jídel - změňte naučené pracovní postupy - nezničte "neškodné" těstoviny špatným uvařením nebo tučnou zálivkou, zvažte, jak nahradit máslovou jíšku do polévky, nelijte bezmyšlenkovitě na zeleninové rizoto "agresivní" dressing, smažte minimálně a když už tak ve vysoké vrstvě oleje resistentního vůči vysoké teplotě.