krabicka
ramecek

Welness články - archiv

Základní doporučení racionálního stravování

Protože opakování je matkou moudrosti, tak zopakujeme pár základních doporučení moderního racionálního stravování:

  • množství a skladbu stravy přizpůsobte svému věku, životnímu stylu, pracovnímu a fyzickému zatížení  (tento parametr můžete v rámci našich programů konzultovat s operátory nebo poradcem pro výživu)
  • jezte pestrou stravu - neexistuje jedna zázračná potravina tipu "amarounové želé"
  • nehladovte a nestresujte se hladověním - tak nejvíce ubližujete sobě a svému metabolismu
  • jídlo si během dne rozdělte do 5 (v případě intenzívně sportujících až do 7) jídel, snídejte, snažte se jíst pomalu
  • poslední večerní jídlo by mělo být 2-3 hodiny před spaním (pro sportovce platí jejich individuální stravovací plán, aby bylo dosaženo optimální regenerace po tréninku)
  • vyhýbejte se rizikovým potravinám - uzeniny, majonézové pomazánky, paštiky, konzervy (kromě rybích)
  • zvyšte příjem vlákniny - především ze zdrojů jako je zelenina, ovoce, celozrnné obiloviny, luštěniny (nestavte svůj jídelníček však pouze na nich, při dlouhodobě vysokých dávkách tělo ztrácí důležité minerální látky)
  • dodržujte pitný režim - denně vypijte 2-3 litry neslazených nápojů (sportovci opět individuálně)
  • vyhněte se kombinaci - cukry + tuky, z tuků preferujte rostlinné oleje - především olivový - zejména v letních měsících, v zimě pak i sezamový, lněný dýňový a klasiku slunečnicový, občas zařaďte čerstvé máslo,  pokud nekonzumujete ryby, zařaďte potraviny obohacené o omega 3 mastné kyseliny, popř.  je zařaďte ve formě doplňku stravy
  • dbejte na dostatek kvalitních bílkovin - ať už z masa,  tak z luštěnin, soji a výrobků z ní, obilovin, mléčných výrobků a zeleniny
  • preferujte zakysané mléčné výrobky - zákysy, jogurty s tučností do 3%
  • studujte etikety, hledejte alternativní potraviny, investujte do kvalitních potravin
  • věnujte pozornost přípravě jídel - změňte naučené pracovní postupy - nezničte "neškodné" těstoviny špatným uvařením nebo tučnou zálivkou, zvažte, jak nahradit máslovou jíšku do polévky, nelijte bezmyšlenkovitě na zeleninové rizoto "agresivní" dressing, smažte minimálně a když už tak ve vysoké vrstvě oleje resistentního vůči vysoké teplotě.






rightMenuLogin0
email
heslo


rightMenuCeny0

rightMenuObjednavka0

rightMenuAction0

rightMenuAktualniJidelnicek0



ramecek

copyright 2011-2024 krabickuj.cz