krabicka
ramecek

Welness články - archiv

Zdravotní přínos zeleniny - vítězem je brokolice!

Zelenina představuje velmi důležitý zdroj vitaminů (pokud je kvalitně zpracována) nebo rozpustné a nerozpustné vlákniny. Zelenina zabraňuje vzniku rakoviny, srdečních chorob, obezity, vrozeným vadám a i cukrovce. Zelenina je plná kyseliny listové, která chrání před vrozenými vadami, je dobrým zdrojem draslíku a hořčíku - oba stabilizují krevní tlak. Rozpustná vláknina ve fazolích pomáhá stabilizovat drastické výkyvy hladiny krevního cukru, což vede k cukrovce. Zelenina díky vláknině vám udrží pocit plnosti během dne, takže se nepřejíte.
Vítězem je brokolice!

Brokolice zabraňuje: rakovině prsu a tlustého střeva, srdečním onemocněním, vysokému krevnímu tlaku a vrozeným vadám.
Brukvovitá zelenina (brokolice, kapusta, hlávkové zelí, květák, růžičková kapusta, listová zelenina) obsahuje sulforafan - antioxidační fytochemikálie, která se podílí na detoxikaci karcinogenních látek v těle, které do těla vstupují okolním prostředím a ve stravě, snižuje riziko cévních onemocnění, mrtvice a šedého zákalu. Studie z Centra pro výzkum rakoviny v americkém Seattlu ukázala, že třikrát denně podávaná zelenina snižuje u mužů riziko rakoviny prostaty téměř o polovinu.
Studie se zúčastnilo 1230 mužů ve věku od 40 do 64 let. Polovina vybraných měla rakovinu prostaty, druhá polovina byla vybrána náhodně. Výsledky ukázaly, že muži, kteří jedli třikrát nebo i vícekrát denně zeleninu, zaznamenali o 48% nižší riziko rakoviny než muži, kteří ji jedli méně než jedenkrát denně. Preventivní vliv proti rakovině je podle názoru vědců způsoben přítomností chemických látek, které rostliny vylučují. Navíc poloviční porce vařené brokolice (tj. asi 80 g) přináší více než 75 % denní potřebné dávky vitaminu C, pořádnou dávku beta-karotenu, více vlákniny než plátek celozrnného chleba a skoro 2/3 draslíku obsaženého v banánu - vše za pouhé 23 kalorie.

Brokolice je tedy dokonalá potravina, protože rostliny obsahují většinu vitamínů a fytochemikálií a stonky jsou dobrým zdrojem vlákniny. Zajímavý je osud brokolice. Jde původně o evropskou plodinu, která se v 19. století rozšířila i do severní Ameriky, Mexika a pak i jižněji.

V současnosti patří brokolice k velmi používané zelenině zejména jako příloha, nicméně i různé formy salátů a zapečených pokrmů lze vřele doporučit.




rightMenuLogin0
email
heslo


rightMenuCeny0

rightMenuObjednavka0

rightMenuAction0

rightMenuAktualniJidelnicek0



ramecek

copyright 2011-2024 krabickuj.cz